1 Temmuz 2015 Çarşamba

ASAKUSA

Merhabalar.
Suan Tokyoda yasiyorum.
Buradayken Tokyoda gezilebilecek yerleri,burayi ziyaret edecek Turkler icin kolaylastirmak ve gorsellestirmek istedim.Tabi asil amacim kendime gezi gunlugu olusturmak.Tokyodan ne zaman donecegimi bilemedigim icin daha sonrada unutmamak ve fotolarima bakmak icin fotoblog olusturmak istedim.
Pek yazi yazmayi beceremem aslinda.Ama yabancilar sayfalarca Tokyoda yapilacak sunlar var bunlar var diye paylasiyorken bizim neyimiz eksik!! Daha fazla foto daha fazla kolaylik saglarim insallah.

Hadi bakalim.Tokyoya geldiniz ilk nereye gidilecek???
Tabiki ASAKUSA/SENSOUJI

Tokyoda geleneksel semtlerin basidir Asakusa.Tokyodaki en eski tapinak SENSOUJI'dir.Efsaneye gore;628 yilinda Sumida nehirinde balik avina cikan 2 balikci nehirden Kannon tanrisinin putunu/heykelini bulurlar ve tapinagin gunumuzde bulunan bolgesine getirip,ibadete adarlar kendilerini.Tokyo baskent olduktan sonrada ozamanin shogunlari yani basbakanlar bu tapinaga cok para verirler ve bu tapinagi korurlar.Taaa ogunlerden bugune kalmis bir tapinak olmasindan dolayida cook onemli bir yere sahip.
Bu tapinak okadar unluki en buyuk festival olan Sanja festivali de bu tapinakta yapiliyor.Ve hergun yaz kis camur kar demeden gercekten her gun cok kalabalik.

Tapinak cok genis bir alana yayiliyor.Ama 3 ana girisi var.Diger yerler festivallere gunlere gore kapali olabiliyor.

Ilk giris Kaminorimon girisi:

Herkesin onunde foto cekildigi yer.Anlam olarak "Simsek girisi" demek.Kocaman fenerin ustunde Kaminorimon yazar.Sag ve sol taraflarinda tapinagin koruyuculari bulunur.Gerci bu yaratik gibi olan koruyucular her tapinakta bulunuyorlar.Tapinaklari kotuluklerden korusunlar diye tabiki.


Burdan diger girise ilerlerken Nakamise-dori kismindan geciyoruz.Saginiz solunuz Japonlarin geleneksel kiyafetleri(yukata,happi),biblolari,magnetleri vs vs ile dolu.Kyoto'ya gitmeyecekseniz sadece Tokyoda gezmek istiyorsaniz hediyelik esyalarinizi (yelpaze ve hashi disinda) burdan almanizi oneriyorumm!!Zaten Japonyada orasi pahali burasi pahali mantigi yok.Heryerde (ccok pahali semtler haric Istanbulun Nisantasisi gibi yerler)aynidir herseyin ucreti :) Kaziklanir miyim diye dusunmenize gerek yok yani!!! Hashi,yelpaze almayin dedim,cunku bunlari Daiso denilen cogu seyin sadece 100yen oldugu dukkanlardan almanizi oneririm!!!





Nakamise shoplardan alisverisinizi yapip,japon tadini tatmak isteyenler osenbei(princ krakeri)ve ningyouyaki (tatli kurabiye ama cesit olarak icinde cikolata,yesil cay ve soya ezmesi var)yiyebilirsiniz.


 Evet sonra ikinci giris olan Hanzoumon Girisinde sira:Ic kisim girisi..Dedigim gibi bunlar sadece giris ,yani koskocamn kapilar ...Solunda 5 katli padoga'yi gorebiliyoruz.(Padogadan azcik bahsedeyim!!,Budizmde dini yapi.En alt kattan baslarsam anlamlari; toprak,su,ates,ruzgar ve gokyuzu'dur.Japonyadaki padogalar genellikle 5 katlidir ama 3 katli padogalar da var.Diger budist ulkelerde genellikle tastan ve tugladan yapilmasina karsin japonyada agactan yapilan padogada daha yaygin ve unlu.)
Veee girisin hemen arkasinda  Mikuji yani dilek tutma dilek yazma yerleri cikiyor karsimiza.
Nasil biz dilek tutup agaca yazma vs asariz,Japoncuklarim da ya dilek cekiyorlar gerceklessin diye asiyorlar ya da tahtalarin ustune dileklerini yazip asiyorlar :)

Hanzoumon girisi


Girisin hemen arkasindaki Mikuji yerleri.. Dilek secip,gerceklesmesi icin yanlardaki yerlere asiyorlar.



Hanzoumon girsinin yaninda bulunan 5 katli padoga

Evet,burdan ana girise geciliyor.Yani 3. ve son girise..Giris diyoruz ama ana tapinak,Tanrilari Kannon'un oldugu yer.Tabiki tapinagin onunde kotulukleri defeden ve her derde deva tutsu kazani var.Tutsuleri vucutlarina suruyorlar iyilestirsin diye.Sag tarafta da ellerini yuzlerini yikadiklari yani bizim deyimimizle abdest aldiklari yer var.Evet her tapinakta var bunlar.Sonucta Tanrinin karsisina temiz cikmak evrensel bir anlayis !!


                                                  Tapinak arkada,onunde tutsu kazani

                                         Tutsu kazaninin sag tarafinda abdest aldiklari yer.


Veee Asil tapinagimiza geldikk...

Icinde Tanrinin bulundugu yer.Cok kalabalik oldugu icin guzel bir foto cekemesem de herkesin yukarida  dua ettigi anlasiyordur umarim.

Daha guzel anlamaniz icin tum harita↓


1.yer Kaminorimon girisi uzunn yol Nakamise shop'larin oldugu yer 2.yer Hanzoumon girisi 3.yer ana tapinak.

 Bu tapinak genis bir yeri kapsiyor, diger yerlerin fotolari gelsin simdide..



Torii(budizm tapinaklarinda giris kapisi)
(yukaridaki haritada 9 numarali yerin yanı,dikkat ederseniz Toriiyi haritada goreceksiniz)

                                     Haritadaki 5 numaralari yerden bir foto

Haritada 6 numarali yerden
Cogu tapinakta yapay su birikintisi,yesillik ve koi denilen baliklar kesinlikle bulunur.Bu yuzden cok dinginlik ve huzur veriyor bence.

                                                  Haritada 6 numarali yerden


                                                Haritada 7 numarali yerden

                                               Evett Sensouji burada bitmistir.
Gelelim ulasima.. Ulasim gercekten cok basit.Tabiki hangi otelde kalmaniza bagli olarak ulasim degisir ama Asakusa line'a binip en son durakta ineceksiniz.Indikten sonra Kaminorimon cikisindan cikarsaniz hemen Kaminorimon girisine ulasabilirsiniz.

Ve isterseniz Insan gucu tasitlarina da binebilirsiniz.Sensouji de heryeri gezebilir, bir suru hikaye ve tarih dinleyebilirsiniz.Cogu ingilizce konusuyor :) Cok eglenceli olacagini dusunuyorum..


                        Ayriyeten, Nerede yemek yiyebiliriz sorusuna da yardimci olmak isterim..

Bir suru restorant var tabi ama Japon yemegi yemek isterseniz bence bir Turk olarak Turklerin agiz tadina uygun restorant ve menusu asagidaki restorant :) Tapinaga cok yakin hemen farkedebilirsiniz.2.kata cikmaniz gerekecek sadece..



Yok ben Japon yemegi yiyemem,geldim ama fast food olsun canima com com diyenler icinde guzel pizza yapan bir restorant var :) Tavsiye diyorum..




Son olarak birsey olursa, tapinagin hemen karsisinda Turist info var.Oradan yardim alabilirsiniz.

Sevgilerimle


3 yorum:

  1. Yazı yazmayı beceremem demişsiniz ama harika bir yazı olmuş düzeniyle olsun değindiğiniz noktalar olsun çok güzel bir yazıydı elinize sağlık 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ediyorum. Ben gezdikce yazmaya devam edecegim,insallah (^^)

      Sil
  2. Ülkemizin gezilip görülecek yerleri arasında çok önemli yerlerin tanıtımında öneme sahip olan Yerel Turizm u ziyaret etmenizi öneririz. Gezilecek Yerler i ziyaret ederek birbirinden güzel gezilip görülecek yerleri inceleyebilirsiniz.

    Güzel bir gezi yeri önerisi için Dünya Harikası Pamukkale Travertenleri adresini ziyaret edebilirsiniz.

    YanıtlaSil