13 Temmuz 2015 Pazartesi

KAMAKURA

Bugun gunlerden Kamakura ^0^

Kamakura, Tokyo'ya yaklasik 1 saat uzaklikta Kanagawa bolgesinde bulunan bir  sehir.

Tokyo'nun baskent olmasinda onemi buyuk.Butun yuksek rutbeli askerler,baskanlar,basbakanlardan tutun onemli yazarlar,sairler,ressamlar burada yasamislar.(Yani yuksek kesim)Bu yuzden bana azicik Istanbuldaki adalari animsatiyor(Daha cok evler,sahilinin olmasi vs vs)Tabi bizim adalarimiz bir ayri guzell,karsilastirmak mumkun degil ama Japonyada sevdigim yerlerden biri Kamakura.

Gelelim azcik Tarihinee..

Oncelikle Japonyada baskent neresi ise Imparator orada oturur.Imparator kutsaldir.Tanri'nin soyundan gelirler, soydan soya devam ederler.Ama imparatorlukla birlikte imparatora destek veren bir askeri guc vardir.Japonyada tum ic savaslar bu askerler arasinda olagelmistir.

Hukumet Kyotoda iken savaslar olmus ve Kamakura'da buyuk guc sahibi olan Minamoto Yorimoto bu savaslari kazanmistir.Tabiki savaslari kazanmak yetmez.Imparatorun destegi de gereklidir.Iste bunu da basarmistir Minamoto!!! Ve demistir; Baskent Tokyo'ya tasinacak!!!!Japonyadaki haritaya bakarsak Kyoto Japonyanin ortalarinda ,Tokyo ise yukarida dogudadir.
Sizce Minamoto neden cok uzak bir bolgeyi secmistir ??? Tabiki Kyotodaki eski hukumetin yandaslari onlara zarar vermesinler ,Tokyo'da gelisip guclu kalabilsinler diye....

Kamakura cok buyuk bir bolge.Plajlari,tapinaklari ve tarihi yerleriyle unlu.Gezmeye kalkilsa 1 gun kesinlikle yetmez tum Kamakura icin.Gidilmesi gereken yaklasik 16 tane tapinak var,sahilleri saymiyorum bile ..

Kamakuraya gelmisken gidilmesi gereken en unlu tapinaklardan 2'sini  fotografliyorum bugun.

Simdi icinizden diyebilirsiniz; neden bukadar cok tapinak var???hemen cevaplayayim

Kyoto/Osaka gibi yapmak istemisler burayida o yuzden..Yani: Kyoto'daki herseyi buraya da tasimislar.O zamanlar Osaka ve Kyotoda binlerce tapinak yapilmis.Bir imparator esi icin saglik tapinagini yaptirmis, en buyuk budanin oldugu tapinak var vs vs saymakla bitmez..Bu yuzden de japonlar icin en degerli yer oralarmis.Kamakuradaki yuksek kesim de durur mu ,tum tapinaklar orada ,imparator orada....biz burayi baskent yapacagiz diyerekten yavas yavas Kyoto'yu buraya insa etmisler.Artik onlarinda Buyuk budasi, cennet tapinagi olmus..Yani:tamamiyle  imparatora ve eski beylige guclerini gostermek istemisler ,bizde yapariz bakin yaptik :) demisler.

1.BUYUK BUDA/KOTOKUIN TAPINAGI

O kadar ugrasmislar ama Japonyadaki 2.buyuk Budayi yapabilmisler.Ilki Nara,Todaiji'de .Dizayn vs hersey tamamiyle taklit..Bense bu buyuk budayi daha cok sevdim.Neden mi ?? Bizim truva ati gibi icine de girilebiliniyor da ondan :)

Genel Bilgiler:
Kotokuin Tapinaginin icinde bulunur,Bronzdur.Giris ucreti  200yen'dir.Hergun aciktir. Giris saatleri: 8:30-16:30'dur.

Gelsin fotolar..



                                                  Buyuk buda'nin giris yolu





 Buradan girerek bilet aliyorsunuz..Asakusa Sensouji'de de anlatmistim..Tapinagin koruyuculari hic degismiyorlar.

 Evettt Japonyadaki ikinci Buyuk Budamiz.Onunden ve arkasindan bir foto.Buda'nin onunde cicekler meyveler oluyor..Tabiki pahali seyler sunuyorlar.Ruhun gelip yedigine inaniyorlar.
Arkasinda pencereler var dikkat ettiyseniz.Yan tarafindan iceri girebiliyorsunuz,icinde hicbir sey yok,pencerelereden disari bakilabiliniyor sadece..



                           Dikkat ettiyseniz kafasi putur putur..Neden sizce???
 Dunyadaki tum insanlari temsil ediyor.Buda herkesi duyup,herkese yardim edebilir dusuncesi evet bu dinde de var.





                                                   Buyuk Budanin terlikleri..


Evettt Buyuk Buda  burada bitiyor.Diger duragimiz hemen yakininda olan HASE TAPINAGI


Hase Tapinagi/Hasedera;Buyuk KANNON tapinagi.Hatirlarsaniz Sensoujide de Kannon Tanrisi vardi ,buradaki en buyugu..Kannon Kannon diyorum ama ne tanrisi,merak etmis olabilirsiniz..Buradaki Kannon'un 11 kafasi bulunur ve merhamet tanrisidir ,yani gunahlari affeden Tanri.. Kannon'un merhamet ettigine inandiklari icin tum gunahlari icin af dilemeye buraya geliyorlar.Aslinda  ben buraya Cennet tapinagi diyorum..VE Jizo Hall/alan bulunur.Jizo "mutluluk" demektir.Burada cocuk yasta olen ,anne karninda olen cocuklar icinde heykeller yapilmis.Cocugunu kaybedenler buraya gelip dua ediyorlar.Bu tapinakta Mayis aylarinda Ortanca cicek festivali de yapiliyor.Akin akin her yerden Ortanca ciceklerini gorup,dua etmeye geliyorlar.

Giris ucretlidir.300yen
Giris saatleri:8:00-17:30



Ilk olarak Tapinagin genel haritasini paylasayim.



                                                    Hasedera tapinaginin girisi




 
       Jizo-do Hall: Jizo heykelleri.Olen cocuklar yada dogmamis cocuklar adina dikilen tastan heykeller.




        Kannon-do Hall: Kannon Tanrisinin bulundugu tapinak.Bu resimde gozukmese de her yerde tutsuler vardir ve burada iyilestirildigine inandiklari icin hem dua ederler hem de vucutlarina surerler.




                               Bu foto internetten alintidir.Normalde foto cekmek yasak.



                               Hasedera tapinagindan gorunen manzara ..Karsi taraf Enoshima.Daha sonra bol bol foto paylasacagim.


                                            Tapinaktan diger manzaralar



 
                                   Ortanca festivali oldugunda Hase Tapinagi ☝





Resimde Rinzoyu goruyorsunuz.Insanlar bu rinzoyu donduruyorlar.Ve dondurduklerinde Rinzonun uzerinde yazan bilgilerle aydinlanildiklarina inaniyorlar.Hala Yilbasinda ve her ayin 18'inde rinzoyu dondurmek icin bu tapinagi ziyaret ederler..



                           Rinzonun yanindaki bambu agaclarini fotograflamasam olmazdi ^0^



Eveeettt burada maalesef iki tapinagi bitirdik.Gelelim ulasima..

Tokyo istasyonundan Yokosuka hattiyla 56 dakikada Kamakura istasyonuna ulasabilirsinizz.Hemen istasyondan cikmadan Enoden trenine gecis yapmalisiniz.Heryerde enoden yazisini goreceginiz icin  gecis yapmak cok kolay.Enoden treniyle sadece 6 dakikada Hase duragina varabilirsiniz.Duraktan yuruyerek once Hase Tapinagina sonrada Buyuk Budaya gidebilirsiniz yada tam tersi. Cunku donusunuz yine Hase istasyonundan olacak..

Vee sirasi gelmisken Enoden Treninin fotosunu da paylasmak istiyorum hemen.Japonyanin en eski treni..Filmlerde,animelerde vs geciyor..Ortancalar actiginda Enodeni cekmek icin bekleyen japonlari gordugumde cok sasirmistim.Iste bu japonlari buyuzden cok seviyorum.Her seylerine deger veriyorlar koruyorlar :)



Gelelimmm Yemegee :)

 Temiz havadan mi desem cok yurundugu icin mi desem bilemiyorum, bu iki tapinagi gezdikten sonra cok acikiliyor :)
Ama sansliyizki Hase Tapinaginin icinde de Buyuk Budanin cevrelerinde de Turklerin agiz tadina uygun bir suru restorant var.Kebapci bile var :) Tatli hastaasi ben yine kendimi belli ediyorum :) her yerde Kamakurada unlu olan tatli patatesli dondurmalar da satilmakta.Tatmanizi tavsiye ediyorum.


 Mor renktekiler tatli patatesli,Yesil renkteki Yesil cayli ve beyaz vanilyali...Japonyada yesil renkli hersey yesilcayli,sakin antepfistikli zannedip almayin,bu hataya ilk geldigimde dusmus biri olarak uyarmak istedim :)


Sevgilerle

Bir sonraki yazimda Kamakura'ya devammm!!

2 yorum:

  1. Ortanca çiçek festivali nasıl bir şey ki :o her yere çiçek mi bırakıyorlar merak ettim şimdi yav 😊😊

    YanıtlaSil
  2. :) aslinda festival ama oyle kutladiklari vs bir festival degil.Tapinagin yaninda bir alan var oralara tamamiyle ortanca cicekleri dikmisler .Japoncuklarda foto cekmeyi seviyor ya ,bu festival doneminde ozelikle bu tapinaga gelip foto cekiyor :)

    YanıtlaSil