1 Mayıs 2016 Pazar

EDO-TOKYO MUZESI

Herkese Merhabalar

Bugun buyuk maketlerle Tokyo'nun tarihini ve yasam tarzini gosteren cok guzel bir muzedeyiz.Muzede ucretsiz size bilgi veren sirin mi sirin rehberler var. (Saat 10 ile 3 arasinda)

Muze Ryogoku istasyonundan yuruyerek 2 dak mesafede.Sabah 9:30'dan aksam 17:30 haftasonlari ise 19:30'a kadar acik.Yeniyil tatilinde ve her pazartesi kapali olan bu muzenin giris ucreti sadece 600 yen.

Bu muze 1869 yilina kadar Edo olarak bilinen gunumuzun Tokyo sehri'ni baskent olusundan gunumuze kadar gerek kocaman maketlerle gerek videolarla gozler onune sermis.Muzede Tokyo'yu baskent haline getiren Ieyasu'nun heykelinden baslayarak, kulturel gecmislerini, tiyatrolarinin evrelerini .restorantlari ,Japonlarin yasam bicimlerini,sehri koruyan kaleleri ve ozelliklerini anlatan videolari,ilk romanin yazilma evreleri yada tamamlanmis hallerini , ilk kullandiklari paralari, gazete binalarini,yanginda yanmis olup suan gormedegimiz binalari,savas anindaki Tokyo'daki evleri,insanlarin o zamanki kiyafetleri ve yedikleri yiyecekleri,daha sonra Savastan cikan Tokyo'nun nasil modernlestigini ve bunun gibi bircok seyi sikilmadan gorebiliyorsunuz

Muzenin en guzel yani ise yukarida saydigim ornekleri eglenerek deneyimlemeniz.Kocaman maketlerle fotograf cekinirken nasil saatler gecirdiginizi anlayamiyorsunuz.Ve ciktiginizda Tokyo'nun tarihini ve yasam bicimini ogrenmis oluyorsunuz, hatta kendinizi Tokyo'nun gecmisi hakkinda konusur halde buluyorsunuz.
Buarada unutmadan soyleyeyimki; muze icinde eski Tokyo'daki eglence cesidi olan sihirbazlik gosterisi de yapiliyor.Tabiki cok basit el hizliligi sayesinde yapilan goz aldatmasindan olussa da eglencenize eglence katiyor.

Tokyo'ya gelip bu muzeyi ziyaret etmeden gitmeyin derim.

Muzemizin girisiyle fotograflamaya basliyorum.



Biletleri aldigimiz yer



Biletlerimizi aldiktan sonra upuzun  yuruyen merdiveninden cikiyoruz taam 6. kata



Yuruyen merdivenden cikarken eski fotolarla atmosfere kendinizi kaptirmamaniz imkansiz



6.kata ulastigimizda eski zamanlarda cok onemli bir konuma sahip olan Nihonbashiyle (Koprunun ismi)muze basliyor.



Ve muzemizin icini gezmeye baslayabiliriz.
Karsinizda Tokugawa  Ieyasu.Yani baskenti Kyoto'dan Tokyo'ya tasiyan askeri hukumdar.
Japonyada hep imparator var eskiden etkiside yuksek ama gucu elinde bulunduran shogunlar yani askeri hukumdarlar da var.Kendi aralarinda savaslar yapip Imparatorun destegini de alirsa basa gecebiliyor.Uzun bir konu aslinda baska bir yazi da anlatirim artik...



Eski Tokyo evleri ve insanlar..Fotograftaki kopru ,muzenin basladigi koprunun minyaturu :)



Asagidaki foto eski Tokyo'yu tasvirleyen baska bir minyatur.Hatta video ile de gorsellestirilmis.Ozamanin balikcilari ,Nihonbashi ve pazar yeri..



Gelelim ozamanlardaki Gazete binalarina


Kocaman bir maket onunde faytonlar var,binip fotograf cekilebiliniyorsunuz.Goruldugu gibi Avrupa etkisi yuksek.Bizim tarihimizde de Avrupadan etkilen ilk yer gazete binalari degil miydi ?? :)





Kitapciya bakalim simdide ..



Cin tarihini ve yasam tarzini konu alan  ilk ceviri romani..Kac cilt dikkat edin lutfen



Ilk kullanilan paralar



Eskiden sushiler boyle satiliyormuss :)



Balikci geldiii ...



Para kutusu..Gercekten cok agirdi,tam 14 kiloymus :)




Japon festivallerini tasvirleyen bir minyatur




Suanda bile Tokyo'nun en unlu ve en pahali alisveris merkezi olan Mitsukoshi..Eskiden pek pahali gibi gozukmuyor ama tek alisveris merkezi oldugu belli..(Tum binayi tek bir kareye alamadim cunku cok buyuktu)



Misukoshinin icinden bir kare



Karsinizdaki cok unlu ,zenginlerin gidebildigi Japon tiyatrosu ...



Zengin bir adam ve geisha maketi



Son olarak ev maketlerine geldik.



Savas esnasinda Tokyo'daki bir ev maketi..


Mutfagi



Savas sonrasi Japon evi



Veee ilk kullanilan arabalardan biri




En son olarak en sevdigim minyaturun videosunu da yukluyorum..


Inanin daha okadar cok foto varki..Ama sizin de gelip gomeniz icin bir neden olsun diyelim ve bugunluk yazimi bitireyim :)

Muzeye girip Tokyo'nun degisimine hayran kalmis biri olarak Tokyo'ya gelip burayi gormeden gitmenizi onermiyorum..

Baska bir yazida gorusuruzzzzz...




2 yorum:

  1. Merhabalar canım, öncelikle hayırlı olsun:)) ben okurken de fotoğraflara bakarken de çok keyif aldım. Hem de bilgilendim, ellerine sağlık. Çok güzel olmuş, fotoğrafların bol olmasını ayrıca sevdim. Bir daha ki yazını bekliyoruz. Öpüyorum, sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Inanamiyorumm ozgecimm ,cok cok ozurdiiyorum yeni gordum yorumunu..Cok tesekkur ederim hemde cok ,bir dahaki yazimi senin icin yazicam bekle beniiii :P

    YanıtlaSil