17 Nisan 2016 Pazar

HITACHI KAIHIN PARK

Uzunca bir aradan sonra yazmaya tekrar basladim.Bu sefer birakmamak dilegiyle diyelim ve baslayalim bakalim.
Bugun Tokyo disinda bir parki gorselleyecegim.Tokyo’ya hizli trenle 1bucuk saatlik   uzaklikta Ibaraki bolgesindeki Hitachi sehrine gidecegiz ama once Japonlarin cicek-agac vs.’ye ne kadar deger verdigini bir gozden gecirelim.
Biz Turkler pek cicek-agac turlerini ve isimlerini bilmeyiz. Hayir yok oyle sey ben herseyi cok iyi biliyorum diyen biologlar yada ilgilenen kisiler olabilir.Sozum onlardan disari :) Ama inanin Japonlar gibi olamayiz. Japonlar kresten itibaren cicek-agac turlerini ve isimlerini ogrenmeye basliyorlar ki sinavlari  bile oluyor. Zaten Japonyaya gelip  gorenleriniz  bilecektirki genellikle her yerde agaclarin isimleri,kac yasinda olduklari vs kisa bilgi seklinde yazar.Normal yol ustunde olan her agacta yazmaz elbet ama parklar bahceler japonyada cok unlu oldugundan ve korun-dugundan buralara gittiginizde bu tur bilgilere sahit olabilirsiniz.
Burdan da anlasilacagi gibi Japonlar hangi mevsimde ne yetisir hangi agac filizlenir hangi mevsimde olur yada yeni acan bir lale ciceginin yasama suresi ne kadardir gibi her ayrintiyi cok iyi bilirler. Turkiyemiz gibi heryerde bu cicekler yada agaclar olmadigindan belli alanlarda (park ve bahcelerde)  tek tek bakimlarini yapip, bu cicekleri yada agaclari koruduklarini dusunmekte mumkundur.
Lafi toparlarsam eger Japon kulturunun bir parcasi olan cicek gormeye gitme cogu japonun bir  hobisidir.Ve bu hobiye kendimi adamis biri olarak sizlere bu guzellikleri elimden geldigince  paylasacagim.Fotolari gordugunuzde ‘Ne var bizim Turkiyemizde heryerde bulunuyorlar’ gibi dusunceler akliniza gelebilir ama heryerin ne kadar  temiz oldugunu, degerin sadece insanlara degil canli cansiz her varliga verildigine bu fotolarda sahit olacaksiniz.
Boyle bir kulturu olan Japonlarla nemofila (bebek mavisi nemofilasi olarakta geciyor) gormeye gittik. Once Tokyo’dan JR hattindan Katsuta’ya giden hizli tren biletlerimizi aldik. Gidis-gelis 6.500 yen odeyerek  yolumuza basladik. Yaklasik 1 bucuk  saat suren yolculuktan  sonra Katsuta’ya vardik. Katsuta’dan Hitachi Kaihin Park’a  gitmek icin otobus  ve tren  seceneklerinden otobusu secerek yolculugumuza devam ettik.(Not:Neden otobusu sectiniz diye sorabilirsiniz. Hemen cevaplayayim:Tren saatleri bizlere uymuyordu ve otobus hem daha pratik hem daha ucuz hemde park girisine daha yakindi.)Katsuta istasyonunun Bati cikisindan cikarak 400 yen  odeyerek otobuse  bindik ve yaklasik 20 dak sonra parkimiza ulastik.
Park genis bir alana sahip.Bircok girisi var.Tren yada otobusler de bu girislere gore degisiyor aslinda.Biz bati girisine giden  otobuse bindigimiz icin bati  girisinden girdik.Ve  hemen girisin onundeki bilet giselerinden giris ucreti 410 yen odeyerek parkimiza girdik.
Parkta bircok restoran, piknik-mangal yapabileceginiz alanlar var.  Ve tabiki  mevsimine gore degisen cicek alanlari var.Ben baharda gittigim icin gordugum alanlar  lale alani,nemofila’yi  gorebilecegimiz  alan , pembe ciceklerin oldugu alan ,zambaklarin bulundugu alan  seklinde gruplara  ayrilmisti.  Ama mayista giderseniz bu gruplar ve  alanlanlar degisecektir. Ornegin Nisanin basindan sonuna  kadar nemofilalari gorebilirsiniz sonrasinda maalesefki  oluyorlarmis.Yazin  ay cicegive sumbul alani  buyuk ilgi goruyormus.Birde unutmadan golf sahalari, cocuklarin eglenebilecegi lunapark, hediyelik esya satan  marketler de   parkin icinde mevcut. Haftasonlari dans gosterileri gibi etkinliklerde yapiliyor.Ayrica Alan buyuk oldugu icin bisiklet  kiralama merkezleri var. 3 saati 400 yen’e bisiklet kiralayip bu kocaman parki gezebiliyorsunuz.

Eh artik , fotolara baslayalim...Japoncuklar bu cicekleri nasil koruyorlar gorelim.

Hitachi Kaihin Park girisi


Parka girmeden foto cekilebileceginiz ogunun tarihinin yazdigi fotograf kosesi 
Park Haritasi (Maalesefki bukadar buyutebiliyorum ve ing) Haritanin sag sol tarafi diye asagidaki fotolarin yerini bildirecegim

Dinlenme alanlarindan bir foto (Hartitanin sol girisinden)
Restorantlardan birtanesi (Haritadaki Sol taraftaki yesillikteki yerden)
Mavi alana dogru giden yol.Yani Nemofila'nin yolu.Karsidaki masmavi yer aslinda gokyuzu mavisi degil nemofila'nin ta kendisi  



 Karsinizda Nemofilalar..Bu tepenin arkasi deniz



  Yakindan Nemofilalar....Yine ani icin gunun tarihin yazildigi Foto Spotu
Nemofila arasindaki otlari temizleyen Japon isciler, onlar sayesinde bu gorsel solenin tadini   cikariyoruz 

Nemofila tadinda degil nemofila renginde  dondurmanin satildigi alanlar :)
Bu alanin hemen yaninda korunan eski japon evleri de var.Bizlere eski Japon ciftcilerinin yasamini guzelce tasvirliyorlar.Bir bahcede 3 buyuk ev vardi.Ailenin evi, aile buyuklerinin yasadigi ev ve ailenin evlenen cocuklari icin insa ettikleri ev seklinde..Simdi bunlara bakalim.. .  


Bu ailenin yasadigi ev..En buyuk evdi ve misafir odasi bu evde vardi.Diger evlerde sadece yattiklari oda ve mutfak bulunuyor.Simdi ailenin yasadigi evin icine bakalim



3 evde karsinizda..En sagdaki yukarda fotolarini paylastigim aile evi,Ortadaki buyuklerin yasadigi en soldaki evlenen cocugun yasadigi ev :)

 Vee haritanin sol alt tarafindaki sari bolgeye gecebiliriz..Orasi Lalelerin bulundugu alan





Haritadaki sol taraf bitti...Cok buyuk bir park oldugu icin simdi  sag taraftan karisik fotolar paylasacagim Sag tarafin buyuk bolumu mangal ve piknik alani.Bunun disinda lunapark,golf sahalari ve restorantlar bulunmakta.. 

    

Parki bisiklet disinda trenle de turlayabilirsiniz.. 



Son olarak nemofila videosu ekliyorum..

Parkimizin sonuna geldik. Tokyo'dan bir yerle gorusmek dilegiyle..  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder