1 Eylül 2016 Perşembe

ODAIBA




Herkese merhaba!

Bugun esimle deniz havasi alalim dedik ve kendimizi odaiba'da buluverdik.Odaiba'ya gitmisken de bayadir yazmadigim bloguma yazi ekleme vakti geldi dedim ve yaziyorummm :)

Okyanus icinde olmamiza ragmen deniz gormuyoruz biz..Cok sukur oturdugumuz yerde bir nehir varda bizim denizimiz oldu.Napalim Canakkale asiklari olan ben ve esim denizsiz asla diyenlerdeniz :(

Gelelim Odaiba'ya..
Odaiba her turistin gormesi gereken bir yer.Aksam gelinmesini oneriyorum cunku aksam isiklandirma,etkinlikler bir ayri guzel oluyor..Tabi sorf yapmak isterseniz,denize girmek isterseniz ve tum gun muzelerde gunumu gecireyim alisverisimi yapayim derseniz gunduzden de gelip cok guzel 1 gun gecirebilirsiniz.

Butun hepsinin toplandigi yerin adi Minatomirai!
Tam 3 koca alisveris merkezi var.Tabi bu alisveris merkezlerinin icinde restorantlar,cocuklar icin eglence alanlari, tarihi muzeler vs  yok yook.
Simdi buradaki binalara ayrintili bakalim..

Ilk alisveris merkezi Aquacity Odaiba/Decks Tokyo ; Icinde kucuk bir madam tussauds muzesi,legoland,trick muzesi,oyun salonu,sinema ve alisveris yapabileceginiz dukkanlar bulunmakta.
(Bu fotografta Aqua city'nin A'si yok, kusuruma bakmayin ama gupguzel bir Fuji tv binasi var :))


Her sezona gore unlu bir anime'nin heykelleri,oyun ve hediyelik esyalarin satildigi alan oluyor.


Tokyo Trick Sanat Muzesinde gercekten cok eglenebiirsiniz.En az 2 saat gecireceginizden eminim 










                     Madam Tussauds bizleri  Marilyn Monroe ile karsilamakta




Ikinci buyuk alisveris merkezi, Divercity Tokyo Plaza..Japonyadaki unlu Gundam'i bilmeyeniniz yoktur sanirim.Alisveris merkezinin onunde kocaman bir Gundam bizi karsiliyor.Yaninda da Gundam ile ilgili esyalarin satildigi market var.



Biraz yurudugumuzde Venus Fort(Palette Town)bizi bekliyor.Daha yeni acildi burasi.Ben bayiliyorum.Antik bir kent gibi insa etmisler icini.Bina kapali ama tavani 3d sayesinde bulut seklinde ve yurudukce hareket ediyor.Icinde outlet magazalari ve restorantlar bulunmakta.Eger kaiten sushi(donen sushi) de sushi yemediyseniz burada bulabilirsiniz.Ve bu alisveris merkezinin en alt katinda Toyota tarihi muzesi var.En eski arabalardan gelecekteki araba modellerini gorebilirsiniz.












Vee buarada alisveris merkezlerine girince en onemli noktayi unuttum.Ya da en guzel yeri sona sakladim diye de dusunebilirsiniz...
Odaiba aslinda Minatomirai ozgurluk heykeli ve rainbow koprusuyle unlu.Yani turistik acidan buraya ziyarete gelenler once bu manzaranin keyfini suruyorlar.

Ozgurluk heykeli icin cakma vs diye isim bile takilmis olmasina karsin gercekten Fransizlarin Japonlara hediyesi.1998 yili Nisan ayini Japonlar "Fransiz yili" olarak ilan ettikleri icin Fransizlardan Japonlara kucuk bir hediye olarak gonderilmis cok da guzel olmus.






Ayni alana devam etmem gerekirse burada birde Fuji Tv binasi var.(Yukarida Aqua City'nin  fotosunda da gorebilirsiniz.)
Saat 8'den sonra isiklandirmayla muzik sov bile yapiliyor bu binanin ustunde.Fuji tv japonyada cok unlu bir kanal,Benim bile en sevdigim tum diziler bu kanalda yayinlaniyor ;)




Buraya kadar anlattigim yerler hep birbirine bagli yan yana..Ama bu alanin cevresinde Gemi muzesi,Fen bilim teknolojileri muzesi,Telecom merkezi,oedo onsen monogatari( hamamlarla alakali park),kocaman bir donme dolap(Venus forttaki fotoda gorebilirsiniz), cogu fuarin gerceklestigi Tokyo big sight ve Panasonic merkezi bulunmakta.Buralari sonra ayrintli anlatmak sart!

Gercekten Odaiba'da dopdolu bir gun gecirmek mumkun.

Veeee buraya feribot yoluyla gelebilirsiniz.Bir de yurikamome adi altinda makinist olmadan calisan otomatik hat uzerinde gidip gelen bir tren yoluyla da gelebilirsiniz.
Daiba Kaihin Kouen' de inerseniz bu anlattigim yerleri en bastan sonuna kadar rahatca gezebilirsiniz..

Buraya gelenler buraya Amerika gibiii diyorlar.Bakalim siz ne dusuneceksiniz?

Herkese Iyi Okumalar
Tokyo'dan Sevgiler

1 Mayıs 2016 Pazar

EDO-TOKYO MUZESI

Herkese Merhabalar

Bugun buyuk maketlerle Tokyo'nun tarihini ve yasam tarzini gosteren cok guzel bir muzedeyiz.Muzede ucretsiz size bilgi veren sirin mi sirin rehberler var. (Saat 10 ile 3 arasinda)

Muze Ryogoku istasyonundan yuruyerek 2 dak mesafede.Sabah 9:30'dan aksam 17:30 haftasonlari ise 19:30'a kadar acik.Yeniyil tatilinde ve her pazartesi kapali olan bu muzenin giris ucreti sadece 600 yen.

Bu muze 1869 yilina kadar Edo olarak bilinen gunumuzun Tokyo sehri'ni baskent olusundan gunumuze kadar gerek kocaman maketlerle gerek videolarla gozler onune sermis.Muzede Tokyo'yu baskent haline getiren Ieyasu'nun heykelinden baslayarak, kulturel gecmislerini, tiyatrolarinin evrelerini .restorantlari ,Japonlarin yasam bicimlerini,sehri koruyan kaleleri ve ozelliklerini anlatan videolari,ilk romanin yazilma evreleri yada tamamlanmis hallerini , ilk kullandiklari paralari, gazete binalarini,yanginda yanmis olup suan gormedegimiz binalari,savas anindaki Tokyo'daki evleri,insanlarin o zamanki kiyafetleri ve yedikleri yiyecekleri,daha sonra Savastan cikan Tokyo'nun nasil modernlestigini ve bunun gibi bircok seyi sikilmadan gorebiliyorsunuz

Muzenin en guzel yani ise yukarida saydigim ornekleri eglenerek deneyimlemeniz.Kocaman maketlerle fotograf cekinirken nasil saatler gecirdiginizi anlayamiyorsunuz.Ve ciktiginizda Tokyo'nun tarihini ve yasam bicimini ogrenmis oluyorsunuz, hatta kendinizi Tokyo'nun gecmisi hakkinda konusur halde buluyorsunuz.
Buarada unutmadan soyleyeyimki; muze icinde eski Tokyo'daki eglence cesidi olan sihirbazlik gosterisi de yapiliyor.Tabiki cok basit el hizliligi sayesinde yapilan goz aldatmasindan olussa da eglencenize eglence katiyor.

Tokyo'ya gelip bu muzeyi ziyaret etmeden gitmeyin derim.

Muzemizin girisiyle fotograflamaya basliyorum.



Biletleri aldigimiz yer



Biletlerimizi aldiktan sonra upuzun  yuruyen merdiveninden cikiyoruz taam 6. kata



Yuruyen merdivenden cikarken eski fotolarla atmosfere kendinizi kaptirmamaniz imkansiz



6.kata ulastigimizda eski zamanlarda cok onemli bir konuma sahip olan Nihonbashiyle (Koprunun ismi)muze basliyor.



Ve muzemizin icini gezmeye baslayabiliriz.
Karsinizda Tokugawa  Ieyasu.Yani baskenti Kyoto'dan Tokyo'ya tasiyan askeri hukumdar.
Japonyada hep imparator var eskiden etkiside yuksek ama gucu elinde bulunduran shogunlar yani askeri hukumdarlar da var.Kendi aralarinda savaslar yapip Imparatorun destegini de alirsa basa gecebiliyor.Uzun bir konu aslinda baska bir yazi da anlatirim artik...



Eski Tokyo evleri ve insanlar..Fotograftaki kopru ,muzenin basladigi koprunun minyaturu :)



Asagidaki foto eski Tokyo'yu tasvirleyen baska bir minyatur.Hatta video ile de gorsellestirilmis.Ozamanin balikcilari ,Nihonbashi ve pazar yeri..



Gelelim ozamanlardaki Gazete binalarina


Kocaman bir maket onunde faytonlar var,binip fotograf cekilebiliniyorsunuz.Goruldugu gibi Avrupa etkisi yuksek.Bizim tarihimizde de Avrupadan etkilen ilk yer gazete binalari degil miydi ?? :)





Kitapciya bakalim simdide ..



Cin tarihini ve yasam tarzini konu alan  ilk ceviri romani..Kac cilt dikkat edin lutfen



Ilk kullanilan paralar



Eskiden sushiler boyle satiliyormuss :)



Balikci geldiii ...



Para kutusu..Gercekten cok agirdi,tam 14 kiloymus :)




Japon festivallerini tasvirleyen bir minyatur




Suanda bile Tokyo'nun en unlu ve en pahali alisveris merkezi olan Mitsukoshi..Eskiden pek pahali gibi gozukmuyor ama tek alisveris merkezi oldugu belli..(Tum binayi tek bir kareye alamadim cunku cok buyuktu)



Misukoshinin icinden bir kare



Karsinizdaki cok unlu ,zenginlerin gidebildigi Japon tiyatrosu ...



Zengin bir adam ve geisha maketi



Son olarak ev maketlerine geldik.



Savas esnasinda Tokyo'daki bir ev maketi..


Mutfagi



Savas sonrasi Japon evi



Veee ilk kullanilan arabalardan biri




En son olarak en sevdigim minyaturun videosunu da yukluyorum..


Inanin daha okadar cok foto varki..Ama sizin de gelip gomeniz icin bir neden olsun diyelim ve bugunluk yazimi bitireyim :)

Muzeye girip Tokyo'nun degisimine hayran kalmis biri olarak Tokyo'ya gelip burayi gormeden gitmenizi onermiyorum..

Baska bir yazida gorusuruzzzzz...




17 Nisan 2016 Pazar

HITACHI KAIHIN PARK

Uzunca bir aradan sonra yazmaya tekrar basladim.Bu sefer birakmamak dilegiyle diyelim ve baslayalim bakalim.
Bugun Tokyo disinda bir parki gorselleyecegim.Tokyo’ya hizli trenle 1bucuk saatlik   uzaklikta Ibaraki bolgesindeki Hitachi sehrine gidecegiz ama once Japonlarin cicek-agac vs.’ye ne kadar deger verdigini bir gozden gecirelim.
Biz Turkler pek cicek-agac turlerini ve isimlerini bilmeyiz. Hayir yok oyle sey ben herseyi cok iyi biliyorum diyen biologlar yada ilgilenen kisiler olabilir.Sozum onlardan disari :) Ama inanin Japonlar gibi olamayiz. Japonlar kresten itibaren cicek-agac turlerini ve isimlerini ogrenmeye basliyorlar ki sinavlari  bile oluyor. Zaten Japonyaya gelip  gorenleriniz  bilecektirki genellikle her yerde agaclarin isimleri,kac yasinda olduklari vs kisa bilgi seklinde yazar.Normal yol ustunde olan her agacta yazmaz elbet ama parklar bahceler japonyada cok unlu oldugundan ve korun-dugundan buralara gittiginizde bu tur bilgilere sahit olabilirsiniz.
Burdan da anlasilacagi gibi Japonlar hangi mevsimde ne yetisir hangi agac filizlenir hangi mevsimde olur yada yeni acan bir lale ciceginin yasama suresi ne kadardir gibi her ayrintiyi cok iyi bilirler. Turkiyemiz gibi heryerde bu cicekler yada agaclar olmadigindan belli alanlarda (park ve bahcelerde)  tek tek bakimlarini yapip, bu cicekleri yada agaclari koruduklarini dusunmekte mumkundur.
Lafi toparlarsam eger Japon kulturunun bir parcasi olan cicek gormeye gitme cogu japonun bir  hobisidir.Ve bu hobiye kendimi adamis biri olarak sizlere bu guzellikleri elimden geldigince  paylasacagim.Fotolari gordugunuzde ‘Ne var bizim Turkiyemizde heryerde bulunuyorlar’ gibi dusunceler akliniza gelebilir ama heryerin ne kadar  temiz oldugunu, degerin sadece insanlara degil canli cansiz her varliga verildigine bu fotolarda sahit olacaksiniz.
Boyle bir kulturu olan Japonlarla nemofila (bebek mavisi nemofilasi olarakta geciyor) gormeye gittik. Once Tokyo’dan JR hattindan Katsuta’ya giden hizli tren biletlerimizi aldik. Gidis-gelis 6.500 yen odeyerek  yolumuza basladik. Yaklasik 1 bucuk  saat suren yolculuktan  sonra Katsuta’ya vardik. Katsuta’dan Hitachi Kaihin Park’a  gitmek icin otobus  ve tren  seceneklerinden otobusu secerek yolculugumuza devam ettik.(Not:Neden otobusu sectiniz diye sorabilirsiniz. Hemen cevaplayayim:Tren saatleri bizlere uymuyordu ve otobus hem daha pratik hem daha ucuz hemde park girisine daha yakindi.)Katsuta istasyonunun Bati cikisindan cikarak 400 yen  odeyerek otobuse  bindik ve yaklasik 20 dak sonra parkimiza ulastik.
Park genis bir alana sahip.Bircok girisi var.Tren yada otobusler de bu girislere gore degisiyor aslinda.Biz bati girisine giden  otobuse bindigimiz icin bati  girisinden girdik.Ve  hemen girisin onundeki bilet giselerinden giris ucreti 410 yen odeyerek parkimiza girdik.
Parkta bircok restoran, piknik-mangal yapabileceginiz alanlar var.  Ve tabiki  mevsimine gore degisen cicek alanlari var.Ben baharda gittigim icin gordugum alanlar  lale alani,nemofila’yi  gorebilecegimiz  alan , pembe ciceklerin oldugu alan ,zambaklarin bulundugu alan  seklinde gruplara  ayrilmisti.  Ama mayista giderseniz bu gruplar ve  alanlanlar degisecektir. Ornegin Nisanin basindan sonuna  kadar nemofilalari gorebilirsiniz sonrasinda maalesefki  oluyorlarmis.Yazin  ay cicegive sumbul alani  buyuk ilgi goruyormus.Birde unutmadan golf sahalari, cocuklarin eglenebilecegi lunapark, hediyelik esya satan  marketler de   parkin icinde mevcut. Haftasonlari dans gosterileri gibi etkinliklerde yapiliyor.Ayrica Alan buyuk oldugu icin bisiklet  kiralama merkezleri var. 3 saati 400 yen’e bisiklet kiralayip bu kocaman parki gezebiliyorsunuz.

Eh artik , fotolara baslayalim...Japoncuklar bu cicekleri nasil koruyorlar gorelim.

Hitachi Kaihin Park girisi


Parka girmeden foto cekilebileceginiz ogunun tarihinin yazdigi fotograf kosesi 
Park Haritasi (Maalesefki bukadar buyutebiliyorum ve ing) Haritanin sag sol tarafi diye asagidaki fotolarin yerini bildirecegim

Dinlenme alanlarindan bir foto (Hartitanin sol girisinden)
Restorantlardan birtanesi (Haritadaki Sol taraftaki yesillikteki yerden)
Mavi alana dogru giden yol.Yani Nemofila'nin yolu.Karsidaki masmavi yer aslinda gokyuzu mavisi degil nemofila'nin ta kendisi  



 Karsinizda Nemofilalar..Bu tepenin arkasi deniz



  Yakindan Nemofilalar....Yine ani icin gunun tarihin yazildigi Foto Spotu
Nemofila arasindaki otlari temizleyen Japon isciler, onlar sayesinde bu gorsel solenin tadini   cikariyoruz 

Nemofila tadinda degil nemofila renginde  dondurmanin satildigi alanlar :)
Bu alanin hemen yaninda korunan eski japon evleri de var.Bizlere eski Japon ciftcilerinin yasamini guzelce tasvirliyorlar.Bir bahcede 3 buyuk ev vardi.Ailenin evi, aile buyuklerinin yasadigi ev ve ailenin evlenen cocuklari icin insa ettikleri ev seklinde..Simdi bunlara bakalim.. .  


Bu ailenin yasadigi ev..En buyuk evdi ve misafir odasi bu evde vardi.Diger evlerde sadece yattiklari oda ve mutfak bulunuyor.Simdi ailenin yasadigi evin icine bakalim



3 evde karsinizda..En sagdaki yukarda fotolarini paylastigim aile evi,Ortadaki buyuklerin yasadigi en soldaki evlenen cocugun yasadigi ev :)

 Vee haritanin sol alt tarafindaki sari bolgeye gecebiliriz..Orasi Lalelerin bulundugu alan





Haritadaki sol taraf bitti...Cok buyuk bir park oldugu icin simdi  sag taraftan karisik fotolar paylasacagim Sag tarafin buyuk bolumu mangal ve piknik alani.Bunun disinda lunapark,golf sahalari ve restorantlar bulunmakta.. 

    

Parki bisiklet disinda trenle de turlayabilirsiniz.. 



Son olarak nemofila videosu ekliyorum..

Parkimizin sonuna geldik. Tokyo'dan bir yerle gorusmek dilegiyle..